Kitap Notlarım

Ali Fuat BAŞGİL – Gençlerle Başbaşa

İlmin kaynağı zeka, amelinki ise iradedir.

Öğrenme ve yetişmenin yollarının, çalışıp muvaffak olmanın sırlarının öğrenilmesini amaçlamaktadır. Ancak muvaffak olup da mesut olmak kişinin kendi içinde olduğunu belirtiyor. Saadete erişmenin yolu muvaffakiyetten geçmektedir diyor ayrıca.

Aslında bir insanın bütün hayatı boyunca nasıl yetişmesi gerektiğini, nelere dikkat edip nelerden uzak durması gerektiğini ve başarıya giden yolda nasıl çalışılması gerektiğini tecrübelerine ve bilgilerine dayanarak biz gençlere aktarmak istiyor.

İradeli olarak, tembellik yapmayarak be kötü arkadaşlara kötü örneklere dikkat ederek kendimizi muvaffakiyet yolunda emin adımlarla yürüyebiliriz: “Gayret, hergün biraz daha gayret… Yavaş da olsa daima iyiliğe ve kemale doğru emin bir ilerleyiş” şeklinde belirtiyor yazar.

Her insanın mizacının farklı olduğunu, değiştirilemeyecek huyları, karakteri olduğu kadar, değiştirebileceği, geliştirebileceği huylarının da olduğunu, mücadele ile irade ile daha iyiye gidilebileceğini anlatmaya çalışıyor.

İrade terbiyesinin ve nefis mücadelesinin en ahlaki ve insani ifadesi çalışmaktır. Çalışmayı sevmek ve nasıl çalışılacağını bilmek zorundayız. Yazar, Türk insanının diğer milletlerden daha az zeki ve çalışkan olmadığını, fakat verimli kullanamadığımız için bu nimeti israf ettiğimizi söylüyor.

Kitabın son kısmında verilen çalışma hayatının ve muvaffak olmanın kanunları daima uyulması gereken, uyulduğunda kesinlikle muvaffak olunacak kanunlardır. Her birisi biz gençlerin gelişmesi için çok yararlı olacak maddelerdendir:

“Sebat et geç dostum, sebat et! Damlaya damlaya göl olur. Ve aynı noktaya düşen damlacıklar, zamanla mermeri bile deler”

YEB – Ocak 2010

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑